Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Chorvátsku – Makarská riviéra 2013

... za takých asi 1 000 euro sa ubytujete v apartmáne, síce prilepenom na skalách ako vtáčie hniezdo, vzdialenom od mora na vzdialenosť 156 schodov, ale kde vám môžu robiť spoločnosť dalmatínske jašteričky ...tiež vás možno zaujme aj nápis na stene, ktorý upozorňuje na "Štakori", čiže na nejaké "krysy" a prečo plagát presviedča turistov, že generál Gotovina je "Heroj a ne zločinac" ... fotočrieply z Dalmácie ...

Slovenské  masovokomunikačné prostriedky a cestovné kancelárie,  veľmi radi pred každou dovolenkovou sezónou ohlupujú dovolenkárov, napríklad aj takým sloganom, že Jadranské more je akoby našim – slovenským morom. Musím jednoznačne povedať, že ani v roku 2013 sa Jadranské more nestalo  našim morom, tak ako ním doteraz nikdy nebolo a určite ani po tohtoročnom vstupe Chorvátska do EU ním ani nikdy nebude. Áno, medzi dovolenkármi sa nájdu aj Slováci, ale na množstvo dovolenkujúcich domácich Chorvátov, Čechov, Rusov, Poliakov, Maďarov, Nemcov, Talianov, Britov  či  severanov zďaleka nemáme. Možno, že slovenčinu je  vo väčšom počte počuť,  na niektorých plážach na Makarskej riviére, ale určite nie v takom počte,  aby sa dalo povedať, že sme tam vo väčšine.

Ono  totiž,  pre obyčajného našinca je pobyt pri Jadranskom mori  stále v rodinnom  rozpočte pomerne veľkou položkou. Ak len veľmi  v hrubých rysoch vyčíslime napr. 10 dňový pobyt pre dve dospelé osoby  s ubytovaním v apartmáne, ktorý je síce prilepený na skalách ako vtáčie hniezdo, vzdialený od mora  približne na vzdialenosť 156 schodov,  s vlastnou dopravou a vlastným stravovaním, s menším ako 1 000 eurovým rozpočtom vyjdete len veľmi ťažko. No, ak tam ide človek hoci len raz, či dvakrát za život, tak aj tak to stojí zato hoci len preto, že vám tam môžu robiť spoločnosť aj "posvätné" dalmatínske jašteričky. Preto sa ani nečudujem, že pre väčšinu nás,  suchozemcov, nám  zážitky napr. od Jadranského mora z Makarskej riviéry,  ostanú  aj po celý zvyšok  života. Veď aby nie, keď vlastné more nemáme (okrem nejakej zdivočenej časti, v ktorom si oceáne).

A tak  pre tých,  čo chcú z akýchkoľvek dôvodov vidieť ako vyzerá život a príroda napr. v Dalmácii pri Brele alebo Baška Vode,  ponúkam  pár tohtoročných obrázkov.


 

Tento najspodnejší obrázok je tu úmyselne preto, aby  sme spolu pouvažovali,  prečo asi nápis na stene upozorňuje na "Štakori" čiže na nejaké "krysy" a prečo plagát presviedča turistov, že generál Gotovina je ... "Heroj a ne zločinac" o to viac, že mnohí z nás, cudzincovcov,  dodnes nevedia nájsť zmysluplnú odpoveď na otázku: Prečo sa musela Juhoslávia rozpadnúť takým krvavým spôsobom?"

Viac obrázkov aj na 

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Search&limit=250&offset=0&profile=default&search=kotuli%C4%8D+brela&uselang=sk&searchToken=4az9045wor2fixcb5dgdgqyur

Príjemný zvyšok prázdnin a šťastný pobyt na dovolenkách praje doko.

Cestovanie v zahraničí | stály odkaz

Komentáre

  1. doko
    dík
    publikované: 10.08.2013 13:30:30 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014