Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovenskí gazdovia, role a atomizácia

...Treba pomýšľať na dôkladnú revíziu dedičského zákona, na scelovanie čiže komasáciu rolí, na spoločné, družstevné gazdovanie a podobne.....O čom sa v minulosti písalo ? (56)
Neviem ako vy, ale ja nemám veľmi v obľube, ak sa v bežnom slovnom prejave používa za každú cenu veľa cudzích slov. Iste, veľa  záleží aj od poslucháčov. Cudzie slová existovali aj v minulosti. Ako sa slovenským gazdom vysvetľoval výraz „atomizácia rolí“ sa môžete dozvedieť, ak si prečítate dobový článok, presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou, tak ako bol zverejnený v kalendári ročník 1944. Takže, prosím čítajte

Atomizácia rolí

Atomizácia!  Slovo, ktoré náš gazda nevyslovuje často, alebo nikdy. A myslím, je to vec , ktorá značí pre slovenský národ také zlo, takú chorobu ako pre jednotlivca tuberkulóza alebo chudokrvnosť. Veď naši gazdovia chorejú na atomizáciu viac , ako si to myslíme.

Po slovensky by sme toto slovo povedali – drobenie rolí. Vieme, že u nás podľa zákona po istých nebohých sa majetok dedí. Tak i zeme, role! Keď teda gazda zanecháva po sebe štyroch  synov, ktorí dedia dovedna sto jutár poľa, rozdelí sa tento majetok na štyri rovnaké čiastky. Na jedného syna pripadne 25 jutár. Títo synovia  sú v našich pomeroch ešte dobrí gazdovia, a najmä tak, keď si nepodelili na štyri čiastky všetky role, všetky parcely. Keď sa s týmito synmi stane to isté, čo s ich otcom a keď prípadne nechá po sebe každý štyroch dedičov, napríklad : štyroch synov, rozdrobia sa i tieto 25 – jutrové majetky na menšie šesť a štvrť jutrové. Tak sa potomkovia mocného gazdu stávajú chudobnými ľuďmi. 

Úzky pozemok je často príčinou zvád a sporov. Často sa na nich uplatňuje príslovie: „Koho kosa prvšia, toho ruka širšia.“ I o tomto probléme musíme uvažovať. Treba pomýšľať na dôkladnú revíziu dedičského zákona, na scelovanie čiže komasáciu rolí, na spoločné, družstevné gazdovanie a podobne.

Takže, už v roku 1944 sa uvažovalo o zakladaní družstiev. A  viete, že staré slovenské slovo jutro znamená plošnú mieru, špeciálne určenú na meranie pozemkov. Naši predkovia poznali katastrálne jutro ináč aj viedenské jutro a to malo 1600 štvorcových siah. Okrem toho poznali aj uhorské jutro a to malo 1200 štvorcových siah.  Jedna siaha ako dĺžková miera má hodnotu 6 stôp, čiže  1,896 483 8 m. Jedna plošná siaha, konkrétne viedenská štvorcová siaha je  3,5966 m2      Stopa je 12 viedenských palcov čo sa rovná 31,60806 cm. Ak sa chcete o dobových mierach dozvedieť viac, potom si kliknite na http://historia.szm.sk/miery.htm

Prajem pekný deň.doko
Ak si chcete prečítať aj iné zaujímavosti z minulosti kliknite si na doko.blog.pravda.sk/


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014