Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Syr

syreček....najlepší je, keď je postrúhaný....:)

Syr

Syr obohacuje potravu človeka už od nepamäti. Niektoré krajiny, napr. Francúzko alebo Holandsko, sú ním priam posadnuté. Pozývam vás na odkrývanie tajomstva jeho lahodnej chuti a vône.

História syra

Podľa legendy syr objavil arabský kočovník, keď po dlhšej jazde na koni zistil, že mlieko sa zmenilo na tvaroh. najprv sa syr vyrábal v Mezopotámii, neskôr v Egypte, severnej Afrike a v Grécku. Skutočný rozvoj jeho výroby nastal počas Rímskej ríše, keď sa začal vyvíjať proces dozrievania , spracovania a uskladnenia syra. V stredoveku mali  najväčší podiel na jeho produkcii mnísi. V 19. storočí Švajčiarsko, Francúzko, Taliansko a Holandsko začali skvalitňovať proces jeho výroby a obľuba syra veľmi vzrástla.

Zloženie syra

Syr okrem veľkého podielu mlieka, obsahuje aj tuk, vápnik, horčík, bielkoviny a vitamíny. Tuk má  vysoký podiel mastných kyselín,  je však ľahko stráviteľný. Bielkoviny obsahujú pre organizmus dôležité aminokyseliny. Vápnik je dôležitý pre kosti a pre proces látkovej výmeny.  Horčík je okrem látkovej výmeny dôležitý aj pre získavanie energie a na blokovanie stresových hormónov. Syr obsahuje vitamíny A, B a kyselinu pantoténovú.

Druhy syra

Mäkký syr zreje krátko pomocou špeciálnych mikróbov, má najnižší obsah sušiny ( gervais, lučina, cottage

Polotvrdý syr má vyšší obsah sušiny a dlhší čas zrenia než mäkký syr, má jemnú chuť ( gouda, eidam, tylžský syr )

Tvrdý syr má najvyšší obsah sušiny a najdlhšiu dobu zrenia ( ementál, parmezán, madeland )

Tavený syr sa vyrába zo  zeleného syra, ktorý je po výrobe vystavený zahriatiu na 80 stupňnov celzia a roztavený pomocou taviacich solí.

Poznámka pre uživateľa teide:  Mascarpone je jemný krémový syr. Ešte ťa chcem poprosiť aby si nabudúce zadal (a)  email.


Zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. a moja otázka znie..
    kam,alebo do akej skupiny patrí Mascarpone..teda za predpokladu či je to vôbec syr,ďakujem :)
    publikované: 15.01.2007 19:52:11 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ach,ďakujem za promptnú odpoveď :))
    Ak sa mail nezobrazí,stačí odkaz pre autora.Veĺmi pekne ďakujem.
    publikované: 15.01.2007 20:22:17 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. jaaaj, hned som dostal chut uz mi tecu sliny...
    publikované: 15.01.2007 20:57:56 | autor: fataL (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014