Mrkvová torta
Neľakajte sa a vyskúšajte. Neoľutujete. Potrebovať budete:
5 vajec, 300 g práškového cukru, 300 g mrkvy, 300 g mandlí, 3 polievkové lyžice maizeny, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva, štipku škorice a štipku soli a kôru z citróna.
Žĺtka vyšľaháme ručným mixérom na hustú penu a pridávame citrónovú kôru a po častiach aj cukor.
Mrkvu očistíme a najemno nastrúhame. Mandle pomelieme. Obidve ingrediencie postupne pridávame ku vyšľahaným žĺtkam spolu s práškom do pečiva a maizenou. Dochutíme škoricou a soľou. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
Túto hmotu vylejeme do vymastenej tortovej formy a asi 45 minút až jednu hodinu pečieme pri 180°C. Tortu necháme trochu vychladnúť, vyberieme ju na mriežku a necháme celkom vychladnúť. Pri pečení sa nezľaknite, ak sa Vám torta bude zdať pripálená. Nie je!
Tortu potom potrieme citrónovou polevou, ktorú si urobíme, alebo kúpime hotovú v obchode.
Citrónová poleva:
práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou a natrieme na nie celkom vychladnutú tortu. Navrch môžeme nasypať bud pistáciové jadierka, alebo krokant.
Torta vydrží dlho a môžte si ju bez obáv zobrať zo sebou na chatu a užiť možno poslednú lyžovačku.
Komentáre
Posunul som recept
wabt,
Aj ja
Ďakujem, krásny deň!
vyskúšam
mnam
silvia,