Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

ipsec vs gawk

Musí v tom byť poriadok, ale keď jeden začme robiť na poriadku skôr, tak to nemusí dobre dopadnúť.

S jadrom 2.4 som s rozchodením ipsec nikdy nemal problémy. Až teraz. Kompiloval som jednu verziu za druhou (openswan, strongswan a to jak posledné stabilné verzie, tak develope či historické) a furt nič. Nebralo to konca. Hádzalo to chybku už pri jeho spustení.

Na nete som som sa dopátral, že problém je v tom, ako je skompilovaný gawk. Vzhľadom na to, že linuxy mi bežia na gentoo distribúcii, tak ako default je v ebuilde nastavané, že sa má gawk preložiť s voľbou "--enable-switch". To znamená, že zakazuje použitie určitých kľúčových slov ako premenných (lebo sa stávajú syntaxou). Má to svoju logiku a ako som v perexe naznačil, poriadok musí byť.

Problém však je v tom, že openswan i strongswan tento poriadok nerešpektujú (pochopiteľne z historických dôvodov) a teda veselo sa používa kľúčove slovo "default" ako identifikátor. To buhužiaľ gawk naštve a teda to celé nebeží.

Sú v zásade dve možnosti:

  1. preložiť gawk bez --enable-switch
  2. prepísať skripty v ipsec

Myslím, že na prvý pohľad je jasné, ktorá cesta je schodnejšia. Skúšal som síce i možnosť 2, teda urobiť nejaké úpravy, ale preliezť všetky zdrojáky a dohľadať všetky možné výskyty sa mi nakoniec nechcelo. Tak som ustúpil od pokroku a upravil si ebuild tak, že som si preložil gawk bez "switch". A ejhľa, ono to hneď začalo bežať....

Je jasné, že je to len otázkou času, než príde iná vec, ktorá pre zmenu bude switch v gawk predpokladať, ale v tejto chvíli je toto riešenie, ktoré funguje.


net | stály odkaz

Komentáre

  1. pochopil som z toho
    len slovo funguje :) takze to je urcite clanok o ludskej vynaliezavosti a uspechu.
    publikované: 30.10.2005 14:41:41 | autor: gx (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2 gx
    publikované: 30.10.2005 16:32:25 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014