Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ženy o mužoch - parazitný projekt

Trocha inak na tému prebiehajúceho projektu Hogafoga a blogeriek.
Po dlhom váhaní som sa rozhodol spustiť tento projekt, ktorý bude parazitovať na projekte Hogofoga a trinástich blogeriek pod menom "Ženy o mužoch". Projekt má mapovať názory žien na mužov v trinástich okruhoch otázok.

V roku 1996 tím britského psychológa Robina Dunbara  odpočúvaním rozhovorov  v reštauráciách a kavirňach, na verejných priestranstvách, zisťoval o čom sa vlastne ľudia rozprávajú . Veru, nezávidím mu túto prácu. Samozrejme - zistil, že ľudia sa zaoberajú v podstatnej miere  klebetami, čo zhrnul do otázky: "Prečo ľudia venujú toľko rečí na to, aby povedali tak málo?"  Hogov projekt  pochopiteľne je v podstate o tom istom a o inom ani nemôže byť.  Ženy budú o mužoch stále hovoriť tie isté reči, ako si hovoria v kaviarňach, či reštauráciách.  Tie isté reči vedú aj vo  svojich deníčkoch na webe.

Táto úvaha ma pokúšala  niekoľko týždňov ku spusteniu projektu, ktorý by na tom Hogovom parazitoval. Pre mňa má jeho projekt  obrovskú výhodu: namusím ako  Robin Dumbar chodiť do reštaurácií a riskovať, že ma niekto označí za šmírujúceho úchyla, ak chcem zistiť, ako se prejavujú civilizačné zmeny v realizácii tak  dôležitého  procesu ako je pohlavný výber u druhu Homo sapiens. 

Kedže je Hogov projekt verejný, môže byť verejný aj tento môj parazitný projekt.  Rozhodol som sa podrobovať postupne výpovede blogeriek  analýze, ktorá bude  na metodickom základe evolučnej psychológie  hľadať korelácie so základnými mechanizmami  pohlavného výberu nášho druhu.

Ciele  projektu

  • Identifikácia motivačných emočných vzorcov a ich korelácia  s mechanizmami pohlavného výberu  nastaveými evolúciou nášho druhu.
  • Identifikácia mémov a mémplexov, ktoré vysvetľujú  tieto  motivácie.
  • Identifikácia trendov vo vývoji partnerských mémplexov na Slovensku.

Ideové východiská

Základnym ideovým východiskom sú poznatky evolučnej psychológie, ktoré som stručne zhrnul v článku Valentínska kvapka pravdy. Sú to najmä:
  • vyžadovanie vysokých samčích rodičovských investícií (male parents investments, MPI) od mužov,
  • dvojaká selekčná stratégia mužov,
  • dvojaká selekčná stratégia žien,
  • mužská a ženská forma nevery a
  • pohlavný výber ako evolučná stratégia štítu a meča.
Ďalej budú použité predpoklady prevzaté z Teórie mémov, ktoré som opäť stručne naznačil v článku Osudovosť.

Metodika

Nie, nebudem tu opisovať nejakú zložitú vedeckú metodiku. Jednak žiadnu neovládam, a potom nie som vedec, a preto nemám žiadne vedecké metodické povinnosti. Napokon ani nejde o vedecké dielo. Chcem len upozorniť na zásady, ktorými sa chcem riadiť:
  • Parazitný projekt bude štruktúrou kopírovať orginálny projekt s oneskorením štyroch týždňov (dúfam). Bude teda rozdelený na toľko článkov, ako orginálny projekt.
  • Názov paždého článku bude zodpovedať orginálnemu článku s prefixom (PP), teda parazitný projekt.
  • Každý článok bude rozdelený na dve časti
    • analytická - rozbor jednotlivých výpovedí
    • syntetická. - zhrnutie a identifikácia jednotlivých mémov, memplexov a mechanizmov.
  • Na daimonion.blog.pravda.sk bude publikvaná iba syntetická časť. Celý článok bude z dôvodu predpokladanej rozsiahlosti publikovaný na www.daimonion.sk/wp/. Pokiaľ by chcel so mnou niekto diskutovať, uprednostním  www.daimonion.sk/wp/, a to preto, že tam mám jednak kontrolu nad komentármi a môžem vyhadzovať hlúposti (pričom nezvyknem vyhadzovať nesúhlasné, či kritické komentáre, tie mám v podstate radšej ako súhlasné), ale aj z technických dôvodov, pretože tam sa dajú komentáre ukladať do stromov a sú preto prehľadnejšie.
  • Celý projekt bude zavŕšený záverečným syntetickým článkom, uverejneným na oboch blogoch, ktorý by mal splniť ciele projektu.
Takže toľko na začiatok. Na budúci týždeň bude uverejnená prvá časť.

(PP) Ženy o mužoch | stály odkaz

Komentáre

  1. tak cakam, co
    zistis o mne.... :)
    publikované: 02.03.2007 16:11:44 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)
    viem, že ti ide o objektívnu analýzu memplexov a určite sa tešíš materiálu, ktorý sa ti tu núka....tiež by som to využila ;) preto sa nebojím tvojej analýzy, aj keď mi možno nesadne, ak by sa tak stalo, ozvem sa :)
    no myslím si, že ide o iný priestor pre rozhovory ako je tomu v kaviarňach...k niektorým témam by sa ženy len tak ľahko nezverovali v takom rozsahu, detailoch a na verejnosti, dokonca ani dobrým kamarátkam (hlavne s tými témami, čo sa týkajú minulosti, tá zvykne byť často zamlčovaná) a tiež je tu iná forma...Dunbar sa nemohol dozvedieť to, čo ti tu povieme my...zdá sa mi, že dnes majú ľudia väčšiu snahu ako v minulosti zaoberať sa vzťahmi a to s oveľa väčším publikom....som zvedavá aj na Dunbarovu odpoveď, čo je to "málo"....
    takže hor sa do toho, tiež som zvedavá, či prídeš s niečim novým xi :) a potom sledovať teba a hoga bude tiež dobrá podívaná :) tešim, tešim....
    publikované: 02.03.2007 16:29:50 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  3. DvC, v úvode článku píšeš...
    „tím britského psychológa Robina Dunbara ... zistil, že ľudia sa zaoberajú v podstatnej miere klebetami, čo zhrnul do otázky: Prečo ľudia venujú toľko rečí na to, aby povedali tak málo?"“ a vzápätí za tým dodávaš:
    „Hogov projekt pochopiteľne je v podstate o tom istom a o inom ani nemôže byť.“
    Správne rozumiem tomu, čo chceš povedať, ak to čítam takto???
    „blogerky v projekte <i>Ženy o mužoch</i> sa zaoberajú v podstatnej miere klebetami... prečo venujú toľko rečí na to, aby povedali tak málo?“
    publikované: 02.03.2007 16:40:17 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  4. daimoniova studena sprcha
    Zda sa mi, ze ked niekto veri vysvetleniam evolucnej teorie o laske a vztahoch medzi muzmi a zenami, tak sa ani nemoze poriadne zalubit.
    Na osamelych a laskou sklamanych posobia taketo vysvetlenia ukludnujuco (aspon na mna). V kazdom pripade si rad precitam ako prechadzas od zanietenych popisov vztahov k ich chladnym vysvetleniam.
    publikované: 02.03.2007 16:50:14 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 2 sestko
    Ver tomu, ze ked clovek "do toho padne", tak si na analyticke vysvetlenie svojho stavu ani nespomenie :))
    publikované: 02.03.2007 16:53:16 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  6. no daimonion?
    možno sa ťa na to nikto neopýta, ale asi to mnohých zaujíma (mňa určite) :) si zaľúbený, hááá? ak nie :( určite si mnohokrát bol ;)
    publikované: 02.03.2007 17:16:23 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :)
    ja som zvedava
    publikované: 02.03.2007 19:35:31 | autor: lulla (e-mail, web, autorizovaný)
  8. hm, co dodat?
    teoriou memplexov som sa v zivote nezaoberala, radsej sa samu seba neberiem prilis vazne a neanalyzujem (ktovie, co by som mohla zistit). Takisto si myslim, ze ked sa clovek prilis zahlbi do teorie a filozofovania, unika mus kutocny zivot. Mily Daimonion, ak dovolis, radsej budem zit ten svoj "obycajny, realny, klebetny" zivot, so vsetkymi jeho podivnostami:)a nehlllbat:)
    publikované: 02.03.2007 21:30:23 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. 2 hogo
    Tak ja si myslím, že Dunbar sa pokúšal byť typicky anglicky vtipný. Ja osobne si ako človek, ktorý sa zaoberá aj memetikou nemyslím, že nejaké reči sú zbytočné, alebo povedia málo, len preto, že sa zaoberajú obmedzeným okruhom tém, alebo stále hovoria ten istý obsah. Naopak, ak prevažná časť rozhovorov a úvah sa točí stále okolo toho istého, tak je to nevyhnutné - prešli trvrdým sitom prírodného výberu a úspešne sa rozšírili v populácii. Mňa zaujíma prečo a ako.
    Pravdepodobne budeš prekvapený, ale ja považujem tvoj projekt za najzaujímavejšiu a najužitočnejšiu vec, ktorú som na českých a slovenských blogoch zaznamenal.
    Treba si uvedomiť, že kým ja sa pokúsim o svoj amatérsky parazitný projekt, tak určite sú blogy zdrojom výskumov sociológov, psychológov, antropológov, kognitívnych vedcov a určite aj iných vied. No a teba napadlo niečo, čo určitým spôsobom predkompiluje určitý druh informácií. Takže gratulujem.
    publikované: 03.03.2007 11:07:20 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  10. 2 dia. sestko, wa...
    Pochopiteľne som zažil všetko o čom sa tam píše a niektoré veci, ktoré nemajú účastníci tohoto blogu pravdepodobne ani šancu poznať. A niektoré veci týkajúce sa tejto témy v takej forme, ktorá je aj obtiažne formulovateľná. Ale ja som už na viacerých miestach napísal, že o sebe nerád hovorím a pri tom aj zostane.
    Môj pokus o parazitný projekt má s mojím životom spoločný iba zažitý background, od ktorého sa musím usilovne odosobňovať ako každý, kto sa snaží pochopiť ako vlastne svet funguje.
    publikované: 03.03.2007 11:14:16 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  11. DvC, tvoje vysvetlenie...
    a ocenenie určite poteší všetky účastníčky a spoluautorky projektu "Ženy o mužoch" a ďakujem ti zaň aj ja.
    v úvode k tvojmu projektu mi zaznel istý dešpekt k blogerkám, ktoré na projektie poctivo pracujú (klebety, veľa rečí, aby sa málo povedalo...), preto ten môj dotaz.
    a ešte poznámka na okraj...
    ak sú tvoje zámery také, ako píšeš, snáď by sa lepšie hodilo tvoj projekt označiť nie ako parazitný, ale ako symbiotický...
    publikované: 03.03.2007 11:18:01 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  12. 2 hogo
    možno si si všimol, že nezvyknem niečo pomenovať bez vážneho dôvodu. Aj tento projekt som pomenoval parazitným, pretože sledujem jednu hypotézu, ktorú by som na záver projektu rád potvrdil, alebo vyvrátil. Možno potom k tomu bude dobrá aj tvoja pomoc. Samotná hypotéza nemá nič spoločné s tebou, ani s blogerkami a v podstate ani s obsahom tvojho projektu. Pohybujeme sa na poli mémov, preto ak by som niečo podrobnejšie vysvetlil už teraz, ovplyvnil by som samotné verifikovanie hypotézy. Všimol som si, že si veľmi vzťahovačný, preto ešte raz - nemáš sa čoho obávať. Nejde o žiadnu formu podrazu voči nikomu ani voči blogerká, ani voči tebe.
    publikované: 03.03.2007 11:54:43 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  13. DvC, asi na mojej vzťahovačnosti...
    niečo bude, keď mi túto vlastnosť tu na blogu už pred tebou prisúdilo viacero ľudí... aj keď je trochu kuriózne označiť človeka za vzťahovačného v situácii, kedy mu napríklad niekto bez obalu povie, že je úchyl a on to - čuduj sa svete - vztiahne práve na seba...
    podrazu z tvojej strany som sa neobával, ale tvojej necitlivosti a nizkej schopnosti či ochote byť vnímavý k pocitom iných áno... a veru sa aj obávam, nuž ale čas ukáže, či sú tieto obavy oprávnené alebo nie...
    publikované: 03.03.2007 12:21:43 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Pre všetky spoluautorky orginálneho projektu
    Nebudem zisťovať nič o nich a aj keď ma niečo osobné o nich napadne - nemienim to zverejňovať na blogu a ani osobne. Cieľom parazitného projektu je zistenie názorov a ich analýza vo vzťahu k našej ľudskej prirodzenosti.
    publikované: 03.03.2007 12:36:12 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  15. DvC, tvoj verejný sľub oceňujem...
    vnímam ho ako záruku, že sa spoluautorky projektu nemusia ničoho obávať, naopak, že sa môžu spolu so všetkými ostatnými čitateľmi tešiť na zverejňovanie výsledkov tvojho skúmania.
    publikované: 03.03.2007 12:59:35 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  16. :)
    mmmm, niekedy asi treba viac slov, aby si ľudia porozumeli a nedošlo k nedorozumeniam ;)
    publikované: 03.03.2007 13:06:40 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  17. :o))
    no, tak som zvedavá, čo z toho vznikne... :o))
    publikované: 03.03.2007 17:50:23 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Turignov stroj
    az to dokoncis, mozme na to rovno napisat Turingov stroj. Mozno klesneme az na uroven konecneho automatu , hezky :))))
    publikované: 07.03.2007 15:17:21 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Re: Turingov stroj
    Obávam sa, že ťa sklamem. Na nelineárne systémy nie je možné napísať konečný automat a Turingov stroj už vôbec nie. Úžasné bude, ak sa podarí nájsť nejakú základnú skupinu mémov, ktoré tvoria priemerný memplex pohlavného výberu slovenskej ženy začiatkom 21. storočia. Výberové kritériá sú miliónmi rokov vývoja nastavené a v podstate hodnoverne identifikované. Iná vec je akú formu v súčasnosti asi tie výberové kritériá získali.
    publikované: 07.03.2007 17:49:58 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  20. .
    Nelinearne systemy sa aproximju linearnymi . Obavam sa ze si nezbadal na konci usmev ale dost pochybujem , ze si nepochopil srandu , takze deklaraciu svojej mudrosti pre zmenu berem ako srandu ja .
    publikované: 07.03.2007 19:25:38 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014