- 1 hrnček múky
s kombináciou sa pohrajte. Ja som použila 1:1 jačmennú a špaldovú. - asi 1/3 hrčeka pohánkových vločiek
alebo hocijakých iných, v prípade akútneho nedostatku zásob postačí aj múka. - 1 hrnček minerálky
pomôže nakypreniu cesta. Ak chcete krémovejšiu chuť, použite rastlinné mlieko. - pól lyžičky kypriaceho prášku
- vrchovatá lyžica ďatlového sirupu
alebo iného prírodného sladidla, snažte sa vyhnúť cukru. - zrelý banán
- tri lyžice repkového alebo slnečnicového oleja
alebo iného vhodného na tepelnú úpravu - plnú hrsť sušených ríbezlí, namočených v hrnčeku vody najlepšie cez noc
alebo iného kyslého ovocia, môže byť aj mrazené alebo čerstvé - jednu až dve lyžice špaldového sirupu
alebo iného prírodného sladidla, množstvo prispôsobte použitému ovociu
Všetky ingrediencie okrem oleja zmiečame v dostatočne veľkej mise na hladkú zmes. Osvedčilo sa mi minerálku pridávať postupne a mnoštvo upraviť podľa "nálady múky". Staršia múka býva suchšia a záleží aj na tej konkrétnej rastline a mlyne. Aj preto dnes recepty zo starších kuchárok nevychádzajú tak ako by mali.
Do cesta primiešame dve lyžice oleja a tretiu rozotrieme po panvici. Tú dáme rozohriať a cesto sa medzitým trošku rozleží. Hlavne jačmenná múka potrebuje pár minút, aby nasala vodu.
Do menšieho hrca dáme ríbezle aj s vodou, v ktorej sa máčali. Privedieme k varu.
Keď sa panvica rozohreje, menšou naberačkou alebo lyžicou nalievame na panvicu kopčeky cesta. Na bežnú veľkosť panvice (26 cm) sa mi zmestili naraz 4 asi centimeter hrubé kúsky.
Medzičasom pridáme do ovocia sladidlo. Keď dorábame poslednú várku, prelejeme ho do omáčkovníku alebo hrnčeka, aby sa lepšie servíroval.
Komentáre