Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Metlobal

 

Metlobal

 

Metlobal bol, a aj určite je najobľúbenejším športom sveta čarodejníkov, ktorý sa hrá už mnoho storočí. Spočiatku tento šport vôbec nevyzeral ako dnes, no ako každá hra, vyvíjal sa. Podstata však zostala rovnaká: hrá sa spolu so štyrmi loptami rôznej veľkosti - dva tímy po sedem hráčov si lopty nahrávajú, snažia sa trafiť lopty do ostatných, a jednu z lôpt sa snažia chytiť - to je ohnivá strela, najdôležitejšia loptička metlobalu o veľkosti vlašského orecha, po ktorej chytení sa zápas metlobalu končí.

Pravidlá metlobalu sú celkom ľahké, no pre nezasväteného mukla sa môžu zdať zložité: každé družstvo po sedem hráčov hrá spolu so štyrmi loptami. Strážca tímu krúži okolo troch obruží vysoko nad zemou, ktoré slúžia ako brány, a snaží sa triafačom súperiaceho tímu zabrániť, aby prehadzovačkou trafili jednu z brán a tak získali bod o hodnote 10. Ďalšími postavami v tíme sú dvaja odrážači, ktorí sú 'vyzbrojení' pálkami trochu menšími ako na baseballe. Odrážači sa snažia nasmerovať aspoň jednu z dvoch lôpt dorážačiek na triafačov druhého tímu, a tak im zabrániť dostať sa čo najbližšie ku obručiam a skórovať. Posledným členom tímu je stíhač, ktorého úloha je chytiť ohnivú strelu, najmenšiu a aj zároveň najrýchlejšiu loptu v hre. Keď stíhač túto strelu chytí, jeho tím dostáva 150 bodov a zápas je ukončený...

Pozn.: metlobal je aj napriek svojej kráse veľmi tvrdý šport. Existuje v ňom niekoľko stoviek faulov (ku všetkým došlo v roku 1473 na metlobalových majstrovstvách).

1. Hracia plocha, športové náradie:

- metlobal sa hrá na trojrozmernom ihrisku, a na každej strane sú umiestnené tri koše v rôznej výške. Pri samotnej hre sa používajú štyri lopty - sýtočervená prehadzovačka, dve ako uhoľ čierne dorážačky a žiarivožltá ohnivá strela, ktorá má ešte po bokoch dve strieborné krídelká. Posledná, ohnivá strela, nie je v hre od jej začiatku, ale zjavuje sa zásadne nečakane, tak ako nečakane môže rozhodnúť takmer beznádejne vyzerajúci zápas.

2. Rozhodca:

- v metlobalovom zápase rozhoduje minimálne jeden rozhodca. Rozhodca zahajuje a ukončuje zápas, môže ho kedykoľvek prerušiť a udeliť tiež hráčovi napomenutie. Rozhodca nesmie používať kúzla a čary v prospech ktoréhokoľvek družstva.

3. Zloženie mužstva a úlohy jednotlivých hráčov:

- metlobal hrajú proti sebe dve sedemčlenné družstvá. Hráčmi mužstva môžu byť adeptky na čarodejníčky aj adepti na čarodejníkov, teda dievčatá aj chlapci. Zloženie metlobalového mužstva:
traja triafači
jeden strážca
dvaja odrážači
jeden stíhač


- triafači si navzájom prehadzujú loptu prehadzovačku a snažia sa ju trafiť do súperovho koša a dať tak gól. Strážca lieta okolo košov svojho mužstva a bráni súperovi dať gól a získať tak cenné body. Odrážači chránia hráčov vlastného mužstva pred loptami dorážačkami - pálkami ich odrážajú do súperových hráčov. Posledný hráč v poli je stíhač, ktorý sa snaží spozorovať a chytiť ohnivú strelu (malú loptičku so striebornými krídelkami) a získať tým pre svoje družstvo maximálny počet bodov a zároveň ukončiť zápas.

4. Dĺžka zápasu a bodovanie:

- zápas nemá presne vymedzenú hraciu dobu. Končí sa, keď stíhač jedného z družstiev chytí ohnivú strelu.

Bodovanie:
1 kôš prehadzovačkou = 10 bodov
chytenie ohnivej strely = 150 bodov

 

 


school magie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014