Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tomáš Zmoray do Lillehammeru

...

zdroj: http://www.denniksport.sk/article/115146/tomas-zmoray-do-lillehammeru 

Súťažnú premiéru v aktuálnom ročníku Svetového pohára (SP) 2009/2010 absolvuje slovenský skokan na lyžiach Tomáš Zmoray po svojej absencii v ouvertúre vo fínskom Kuusame až koncom tohto týždňa na mostíku HS-140 v Lillehammeri.

Hostiteľ ZOH 1994 nahradil pôvodne plánované ďalšie nórske dejisko Trondheim, kde sú technické problémy na mostíku a predstavitelia mesta ho uzavreli. Na sever Európy odcestoval v súčasnosti najlepší slovenský skokan na lyžiach, ktorý ako jediný spĺňa kritériá na štart v súťažiach SP, spolu s reprezentačným trénerom Milanom Filipkom už v utorok večer. "S Tomášom pôjdeme autom do nemeckého Kielu a odtiaľ trajektom do Osla. Cesta loďou trvá 19 hodín, vo štvrtok napoludnie by sme mali byť v Lillehammeri," informoval pred odchodom kouč M. Filipko.

Najlepším výsledkom 20-ročného Zmoraya (nar. 26. 7. 1989) v uplynulej sezóne bolo 47. miesto v talianskom Pragelate 13. decembra 2008. Člen klubu ŠK Kartík Banská Bystrica dokázal v rámci tohtoročnej letnej Grand Prix 2009 raz bodovať (za augustové 29. miesto tiež v talianskom Pragelate získal 2 body, pozn.) a uspieť vo výraznejšej miere chce aj v rámci zimného Svetového pohára. "Tomáš nie je nováčikom, z minulého ročníka už vie, ako to v skokanskom svete chodí. Tentoraz by sme chceli o niečo výraznejšie prehovoriť, určite sa viackrát prebojovať z kvalifikácie do 1. kola a priblížiť sa aj k bodovaným priečkam. Naším cieľom, s ktorým cestujeme do Lillehammeru, je uspieť v kvalifikácii a postúpiť do hlavnej súťaže medzi 50 najlepších. Keby sa to podarilo, bol by to dobrý rozbeh do sezóny a pre Zmoraya aj prínos z psychického hľadiska," naznačil ambície svojho najúspešnejšieho zverenca kouč Milan Filipko.

Tomáš Zmoray sa vráti do známeho prostredia, keďže v dňoch 16. - 26. novembra bol spolu s reprezentačnými kolegami Matúšom Mistríkom, Denisom Šindlerom, Patrikom Lichým a kombinátorom Róbertom Kartíkom práve v Lillehammeri. "Toto nedávne sústredenie určite splnilo svoj účel a bolo pre chlapcov dobrou prípravou. Moji zverenci absolvovali v rámci pobytu v Nórsku dvanásť tréningových jednotiek a za šesť dní si všetci skočili približne 85 až 90-krát, čo je možno až o 20 pokusov viac ako som predpokladal. Tomáš mal napríklad na svojom konte 91 skokov, z toho bolo 48 na veľkom a 43 na strednom mostíku. Najviac zaletel až na hranicu 139 metrov, bolo to však v rámci tréningu zo zvýšeného nájazdu," pridal ďalšie informácie Milan Filipko.

V programe účastníka februárových majstrovstiev sveta v klasických lyžiarskych disciplínach v Liberci (50. miesto na strednom mostíku HS-100, na veľkom mostíku HS-134 nepostúpil z opakovanej kvalifikácie do hlavnej súťaže medzi 50 najlepších, pozn.) Zmoraya mali po Lillehammeri nasledovať v rámci Svetového pohára súťaže v českom Harrachove (12. - 13. 12.), švajčiarskom Engelbergu (19. - 20. 12.) a Turné štyroch mostíkov na prelome rokov. V spomenutom itinerári môže prísť aj k zmene. "Podľa mojich informácii je podujatie v Harrachove momentálne ohrozené, keďže v Česku je dosť teplo a mostík nemôžu zasnežovať. Keby sa tam napokon neskákalo, zostali by sme v Lillehammeri trénovať až do štvrtka 10. decembra a potom by sme sa presunuli do nórskeho Vikersundu na preteky Kontinentálneho pohára. V prípade, že Harrachov bude koncom budúceho týždňa dejiskom ´sveťáku´, zotrvali by sme v Lillehammeri iba do utorka 8. 12. a potom by sme už cestovali priamo do Česka," dodal Milan Filipko.

Program tohtotýždňového podujatia Svetového pohára 2009/2010 v skokoch na lyžiach na mostíku HS-140 v nórskom Lillehammeri
(nahradil pôvodne stanovené ďalšie nórske dejisko Trondheim):

Piatok, 4. decembra: oficiálny tréning - dve kolá (16.30 h), kvalifikácia na sobotňajšie preteky (cca 18.00 h)
Sobota, 5. decembra: skúšobné kolo (15.00 h), hlavná súťaž - 1. kolo (16.00 h), následne finálové 2. kolo (cca 17.00 h)
Nedeľa, 6. decembra: kvalifikácia na nedeľňajšie preteky (12.30 h), hlavná súťaž - 1. kolo (13.45 h), následne finálové 2. kolo (cca 14.45 )


Svetovy pohar | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014