Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ukrajina sa pripravuje na vojnu a Slovensko spí

.... Slovensko, prvýkrát vo svojej histórii, musí zoči voči čeliť tomu, že jeho sused, konkrétne Ukrajina, je na pokraji vojny s iným štátom - Ruskom...

Obyčajne si človek nemá možnosť vyberať suseda, podobne je to aj so štátmi, tiež si nemôžu vyberať susedov. A tak aj Slovensko má suseda, ktorý má ešte ďaleko k tomu, aby sme o ňom mohli tvrdiť, že sa nám s ním žije ako s dobrým susedom. Pritom nejde len o pašerákov tovaru, nelegálnych  migrantov, ale najmä o, už niekoľko rokov trvajúcu, nestabilnú politickú a hospodársku situáciu.

Dnes Slovensko, prvýkrát vo svojej histórii, musí zoči voči čeliť tomu, že jeho sused, konkrétne Ukrajina, je na pokraji vojny s iným štátom - Ruskom. Svedčia o tom tieto fakty: ukrajinský parlament už schválil dekrét o vojnovom stave, ukrajinské ozbrojené sily sú v plnej bojovej pohotovosti a pripravuje sa mobilizácia ukrajinských vojenských záloh. Nie sú to príjemné fakty o našom susedovi a preto si myslím, že je potrebné upozorniť na fakt, že Slovensko má s Ukrajinou asi 100 km dlhú spoločnú hranicu a preto by sme ako občania mali vedieť, či nám niečo z tejto strany môže hroziť a ako sa tomu máme prispôsobiť ?

Odpovedať na to by mala predovšetkým slovenská vláda, ale tá stále vyčkáva. Neviem načo čaká, možno, že situáciu začne riešiť až vtedy, keď bude neskoro. Pritom na upokojenie situácie, najmä s prihliadnutím na občanov Slovenska, žijúcich v bezprostrednej blízkosti hraníc s Ukrajinou, je už najvyšší čas vysvetliť, aké opatrenia boli prijaté alebo sa pripravujú k tomu, aby sa v našich prihraničných oblastiach predišlo možnej mimoriadnej krízovej situácii. Podľa mňa minimálne minister obrany, vnútra, hospodárstva a financií už mali vystúpiť a informovať verejnosť o tom, aký môže mať situácia na Ukrajine dopad na bezpečnosť Slovenska. Napríklad: blíži sa zima, máme dosť zásob ropy a plynu ? Máme sa pripraviť na zvýšený počet migrantov z Ukrajiny?  Prijali už naše ozbrojené a bezpečnostné sily, hraničná polícia, colníci a hasičský a záchranný zbor adekvátne opatrenia ?   A podobne. Viete, len samotný fakt, že na riešenie podobných  situácii máme prijaté ústavné zákony a zákony, ešte sám o sebe vôbec nič neznamená, ak ich  kompetentné orgány, na čele so slovenskou vládou nezačnú čím skôr aj plniť.

Znova opakujem, že Slovensko sa v takejto bezprecedentnej situácii ešte počas svojej histórie nikdy neocitlo, takže skúsenosti z jej riešenia neexistujú. A tak všetko, čo kompetentné orgány urobia včas a dobre, môže prispieť k pokojnému riešeniu na slovenskej strane naopak, všetky „kiksy“  zákonite vyvolajú neželané problémy. Preto o tom píšem, lebo tak ako väčšinu našich občanov aj mňa viac zaujíma to, či je Slovensko na túto situáciu dostatočne pripravené a nie to, kto túto ťažkú krízu spôsobil.  Príjemný deň praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Provokacia
    Ukrajincov nahuckal na provokaciu niekto iny a teraz caka, ako to cele dopadne. Slovensko s tym nespravi vcelku nic, kym ukrajinci nepridu k rozumu a nespoja sa znovu s Ruskom. Co ale povedzme si rovno, nie je v aktualnej situacii moc realne. Prvy krok by bol aspon si zvolit si rozumnejsie vedenie krajiny.
    publikované: 28.11.2018 08:24:47 | autor: xenofob (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Obranny blok
    Ono nie je take jednoduche z vecera do rana spravit protiamericky obranny blok, kedze Varsavska zmluva bola neprozretelne rozpustena. Slovensko sa nemoze postavit USA, lebo by dopadla ako vsetci byvali spojenci ameriky (Saddam, Kadafi ...) Jediny zmysel byt v NATO je, ze nas USA nemozu napadnut. Dost blbo by sa to zdovodnovalo.
    publikované: 28.11.2018 08:58:12 | autor: pacifista (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014