Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

ALBUMY 2009 : TOP 20, dolných 10

Je tu druhé pokračovanie mini série o albumoch roku minulého, roku kedy slovenskí futbalisti postúpili vďaka poľským susedom po prvý, a verím tomu, že nie posledný krát na MS vo futbale, roku kedy naši hokejisti skončili 4. na MS ( juniori ), roku kedy naša hokejová reprezentácia opäť neprekvapila a nepostúpila do štvrťfinále... A čo hudba v roku 2009? Vzhľadom na moje pretrvávajúce problémy s pamäťou a moju lenivosť niečo hľadať na internete nečakajte žiadne závratné informácie. Michael Jackson zomrel a zrazu ho každý obdivuje, miluje,... Blink-182 sa vrátili a nasľubovali kopec vecí. Inekafe sa tiež vrátili na jeden koncert, vydali dvd, ktoré získalo zlatú platňu ešte predtým ako vôbec vzniklo. Česko a Slovensko sa spojili aby našli superstar. A popri tom všetko zopár skupín, spevákov a speváčok nahralo nové albumy. A konečne sme pri pointe tohto článku.

V predchádzajúcej časti som vypísala albumy, ktoré ma nenadchli. Táto časť, ako aj ďalšie dve, bude venovaná  tým najlepším albumom, Top 20. A začíname tou slabšou desiatkou, pričom pri podaktorých albumoch by sa dalo povedať, že ašpirovali aj na „ocenenie“ sklamanie roka.

 

20. Lily Allen – Its not me, its you

Lily Allen ohúrila svet svojím debutovým albumom a hitom Smile. Ale o tom, že v roku 2009 vydala nový album som takmer vôbec nevedela. Asi preto lebo v porovnaní s debutom ide o slabšie dielo. Alebo skôr nevýrazné. Zaujali ma dve piesne, singel Not fairFuck you. Ide o výraznejšie piesne, ktoré si hneď po prvom počutí zapamätám a chcem si ich vypočuť ešte raz. Zvyšok albumu ,ale nie.

 
 

19. Lady Gaga – The fame monster

Ja a táto...vesmírna bytosť dokopy nejdeme ani náhodou. Ak sa mi chce niekto pomstiť tak stačí ak mi pustí Lady Gaga. No jej druhý album ma prekvapil. Ak by som bola, ale fanúšikom Lady Gaga tak by ma asi jej druhý album sklamal, ale keďže som skôr jej odporca tak môžem album The fame monster bez výčitiek svedomia zaradiť medzi 20 najlepších albumov. Môže za to hlavne pieseň Speechless. Pri počúvaní tejto piesne som prišla na to, že Lady Gaga je celkom dobrá speváčka len škoda, že hudbu má na h***o. Ale Speechless ma chytila a normálne uvažujem, že si túto pieseň ponechám aj na ďalšie počúvanie. Inak sa mi zdá tento album bez nápadov.

 

18. The All American Rejects – When world comes down

Jedna z mojich celkom obľúbených skupín. Na ich nový album som sa tešila a v konečnom hodnotení ma When world comes down až tak nesklamal, ale našli sa interpreti, ktorí nahrali lepší album. Album je plný príjemných pop-punkových piesní, ktoré majú často krát skvelé nápady. Album sa ako celok príjemne počúva, striedajú sa tu výraznejšie piesne s tými menej výraznými. Úvodná I wanna je podľa mňa jedna z najlepších piesní roka, rovnako ako Fallin apart  Damn girl. Na pop punkovej scéne ide o jeden z najlepších albumov.

 17. Marit Larsen – If a song could get me you

Nórska speváčka, ktorú som objavila až v tomto roku, aj keď už má čo to za sebou. Jej album ponúka príjemnú, pokojnú, oddychovú hudbu menom pop, folk. Aj v popových piesňach sa nájdu kvalitné piesne. Toto je podľa mňa pop. Nie dáke počítačové efekty a zvuky. Nebudem vám tu vypisovať žiadne piesne, ktoré ma očarili pretože ma zaujal celý album. Pre mňa je Marit Larsen objav roka.

  16. Hawk Nelson – Live Life Loud

Tak a toto je to sklamanie, o ktorom som na začiatku hovorila. Od tejto kanadskej partičky som čakala s ich novým albumom podstatne viac, zvlášť po predchádzajúcich albumoch. Ich kvalita rástla od albumu k albumu. Aj album Live Life Loud je kvalitne spracovaný, ale niečo tomu chýba. Piaty album sa až tak nevydaril, ale rozhodne neznížil obľúbenosť Hawk Nelson v mojich očiach. Aspoň, že speváka majú stále toho istého. Skupina sa, ale vyvíja a rastie a fanúšikom ponúkli opäť kvalitný album na čele s piesňami ako Live life loud, Eggshells ( najlepšia pieseň ), Ode to Lord Stanley, Long ago. V niektorých piesňach, ale počujem iné skupiny... Podstatné je, že aj tento album ma baví a po jeho skončení mám chuť si ho opäť pustiť, už len kvôli Jasonovi Dunnovi. Určite si album Live life loud nájde cestu k vášmu srdcu, ale bude mu to trvať trošku dlhšie ako ste zvyknutí.

 15. Bowling For Soup – Sorry for partyin

Zatiaľ čo ich rovesníci sa hudobne vyvíjajú a snažia sa zmeniť zvuk svojich kapiel, Bfs hrajú stále to isté už xtý album. A s úspechom. S výnimkou Blink-182 nepoznám skupinu, ktorá ponúka toľko bláznivých melódií pokope. A pritom keď sa započúvate do textov, tak by vám to až také bláznivé nepripadalo (  Me with no you ). Bfs si robia srandu zo všetkých a všetkého. Predchádzajúci album bol trošku sklamanie, aj preto, že sa snažil byť vážny. Sorry for partyin je preto veľmi dobrý reparát. Určite si pri počúvaní tohto albumu neoddýchnete, to vám ručím. Vražedné tempo má Only young, zaujme tak isto aj Hooray for beer, či America ( wake up Amy ). Starý dobrý Bowling For Soup is back !!!

 

 

14. Marek Ztracený – Pohledy do duší

A je tu ďalší album, ktorý sa mohol ocitnúť aj v predchádzajúcom článku o sklamaniach. Debutovým albumom mi Marek vyrazil dych a tak som dychtivo čakala na debut. Hlavne po tom čo som si vypočula Prostituci. A aké veľké bolo moje sklamanie keď som si vypočula Markovu novinku...Cenzúra úradovala Prostituce je premenovaná na Levná instituce, hudobne tak isto trošku pozmenená ( no aj tak ide o najlepšiu pieseň na albume ). Predchádzajúci album nemal zlú a nudnú pieseň. A tu ich je požehnane. Výnimkou je Levná instituce, Měli všechno, Dej mi sílu. Inak je pre mňa tento album sklamaním. OD zaradenia do článku ho zachránili vyššie spomínané piesne, tie sú geniálne.

 13. From Our Hands – Buildings fall

Skupina, ktorá vznikla na pozostatkoch talentovanej pop punkovej skupiny Transpanama. Slovenčinu strieda angličtina, pop punk, strieda zmes punk rocku a iných tvrdších štýlov. Výsledok? Kvalitný album. Aj keď tento štýl nie je moja šálka ( šialok ) kávy niečím ma oslovil. Možnou tou energiou a profesionalitou. Súhra nástrojov sa mi tak isto páči. Konečne tu máme kvalitnú skupinu, ktorá dokáže produkovať kvalitnú hudbu. Svedčia o tom piesne Let it burn, Building fall, Fake romances ia kopa ďalších.  Teraz normálne rozmýšľam prečo som tento album nezaradila vyššie. Na záver dávam do pozornosti pieseň With no excuses, je vám povedomá? Áno je to ona.

 

 

12. Brand New – Daisy

Poznám, veľmi nepočúvam. To je môj vzťah k Brand New. Jedného dňa som nemala čo počúvať a tak som si stiahla Daisy. A? Milé prekvapenie. Ono sa to dá počúvať. Album sa skupine fakt podaril. A bavil ma od prvej do poslednej piesne. Ak sa budem tváriť, že spev nepočujem tak ide o dokonalý album so skvelou inštrumentálnou stránkou. Skupina sa naozaj pochlapila a album Daisy si určite nevymažem z počítača a určite si ho ešte vypočujem a nie len raz.

 11. Zuzana Smatanová – Gemini

Moja najobľúbenejšia speváčka. Bohužiaľ Gemini som tak isto mohla zaradiť do kategórie sklamanie. Prvé počutie, druhé, tretie, štvrté, piate, šieste a mňa album takmer vôbec neoslovil. Po prvý krát som bola sklamaná. Tri či štyri piesne z dvoj albumu ma zaujali to je dosť málo. S odstupom času som sa k albumu vrátila a dojem sa o niečo zlepšil. Aj to len vďaka anglickému cd, ktoré je diametrálne odlišné od celej doterajšej Zuzaninej tvorby. A vôbec by som nebola proti keby sa Zuzana v budúcnosti vydala práve takým smerom akým sa vydala na anglickom disku. Počúvať už po štvrtý krát tú istú pieseň s inými slovami je už nuda aj pre mňa. Aj keď Nezabudnem, Čím skôr sú veselé a páčia sa mi. Jediným náznakom zmeny v Zuzaninom slovenskom smerovaní je pieseň Stačí si priať. Bodaj by mala takýchto stačí si priať piesní na  ďalšom albume aspoň deväť.

 


Oth | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014