Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keby len desať

Dnes už nikto nečíta bibliu,okrem mňa. Samozrejme preháňam, ale poznám aj dlhoročných znovuzrodených  a zapálených kresťanov, ktorí si v kuse listujú v novom zákone, ale zo starého zákona si prečítali iba čo to a nikdy nie celý odzačiatku dokonca. Ja som sa k takémuto čítaniu podujal v rámci odpovedania si na otázku "Či možno zostať neveriacim, ak človek prečíta bibliu odzačiatku dokonca?" Začal som sa čítať bibliu v maďarčine, lebo zaoberať sa náboženstvom v slovenčine ma už silne nebaví a kedže sa učím maďarsky, zabíjam tým, ako sa hovorí ,dve muchy jednou radou. Ročným úsilím som sa k dnešku horko ťažko prehrýzol ku koncu tretej knihy Mojžišovej.

Čo ma ohúrilo, to som si tuná vypísal a musím priznať, že to ohuruje aj dlhoročných kresťanov, keď im o tom rozprávam. V prvom rade treba povedať, že Boh sa zvačša ukazoval vo forme dymového a ohňového stĺpa, keď viedol židov z egyptského zajatia a keď prebýval v stane uprostred národa, tak cez deň bol stan prikrytý oblakom a v noci bolo vidno oheň. Také niečo som nepozoroval dneska v žiadnom kostole, z čoho by sa niekto mohol nazdávať, že v žiadnom kostole Boh neprebýva.

Okrem desiatich prikázaní, ktoré kuriózne Boh napísal svojím prstom na kamenné dosky, existuje v druhej a tretej knihe Mojžišovej ešte veľmi veľa zaujímavých prikázaní, ale najprv by som chcel upozorniť na trest, čo sa človeku može stať, ak tieto prikázania nebude plniť:
"Budete jesť mäso svojich svojich synov a budete jesť mäso svojich dcér" /3. kniha Mojžišova 26,29/
Teraz k tým prikázaniam. Hneď po desiatich prikázaniach možno nájsť prikázanie:
 " Ani nevystupuj na môj oltár po schodoch, aby sa tvoje pohlavie  neodhalilo nad ním" /2. kniha Mojžišova 20,26/. Zrejme vtedy ešte nepoznali spodné prádlo a nohavice.
"Čarodejnicu nenechaj na žive."/2. kniha Mojžišova 22,17/

 Veľkú časť druhej knihej mojžišovej tvorí návod na stavbu stanu. Človeku sa prehryzáva touto nezáživnou,málo akčnou časťou  o to ťahšie, že sa tento návod viackrát opakuje. Najprv  totiž tento návod prikazuje Boh Mojžišovi, potom ho prednáša Mojžiš ľudu, potom je popísaný postup ako remeselníci tento stan naozaj stavali a nakoniec Mojžiš kontroluje, či je všetko naozaj postavené podľa návodu.
Možno sa tiež dočítať, že pred vstupom do stanu a ku oltáru je potrebné umyť si ruky nohy. Dnes už sa stan vymenil za katedrálu a namiesto umývania si stačí omočiť prsty v umývadielku s vodou. Dosť veľké uľahčovanie si prikázaní. Kňaz musel voľakedy chodiť do stanu so zvončekami na odeve, aby ho bolo počuť, aby Boha neprekvapil a aby kôli tomu nezomrel. To len keby niekto nevedel prečo sa v kostole zvoní.
Na záver možno dodať, že vačšinu kresťanov prekvapí a zarazí, že Boh prikázal Mojžišovi a nasledujúcim pokoleniam naveky vykonávať krvavé obete zvierat, hlavne kôz a oviec, pričom sa má postupovať približne tak, že sa zvieraťu položi ruka na hlavu a podreže sa mu hrdlo a potom sa krvou pooblieva oltár aj celé jeho okolie a všetko náčinie, aby sa posvätilo. Nečudo, že to niekomu pripomína všetko iné, len nie posväcovanie.

na ceste k spaseniu | stály odkaz

Komentáre

  1. ;))
    sa mi napriklad paaci zo stareho zakona, ze zidovi ak zdochne daka koza, tak nech nepozrie, nespali,nepochova ale ma predat susedovi nezidovi..:D
    publikované: 31.03.2011 23:03:24 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jajaj
    Tusim, ze zmenim nazov tohto blogu "zamestnanec pre jajaj" :). Inak to co pises som si zatial v biblii nevsimol, ale vyzera to dost pravdepodobne, ze to v biblii je.
    publikované: 01.04.2011 08:41:58 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. čítal som kedysi dávno
    a čo ma ohúrilo bolo to že to bolo písané ako nejaká kniha plná praktických rád - napríklad človeka podozrivého na mor treda oddeliť od ostatných na nejaký čas, keď sa mor prejavý bolo tam napísané ako ho ošetrovať, spáliť šaty...
    niečo čo zabezpečilo vývoj... a potom tam boli nejaké "žvásty" ako píšeš tu, ktoré boli asi v danej dobe pravdepodobne normálne - keď tá koza zdochla na chorobu, nech ju zje nežid... bude o ďalšieho menej... myslím že si treba vyberať čo si vezmeš k srdcu a čo nie. :D

    Nepíšeš len pre Jajajku, len ťa nekomentujú ;)
    publikované: 02.04.2011 11:19:51 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Starý zákon
    je naozaj pozoruhodný a pre naše pokolenie akosi zastaralý...:-)

    ...všetko je také rukolapnejšie... oko za oko,zub za zub...
    ...podľa mňa je aj Boh vo vývoji...
    a preto je aj Nový zákon iný,kde je viera založená na presvedčení-"...neveriaci Tomáš-čo nevidíš,nechceš uveriť...
    ...a ak Ťa udrú na líce-nastav druhé...

    a po Novom zákone je určite ďalší...ešte zrozumiteľnejší dnešnému pokoleniu...:-)treba len hľadať...
    publikované: 02.04.2011 14:38:42 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  5. iviak,vyfack-naiv
    Dakujem za komentare. Nieco na tom, co hovorite, bude. Skusim to povedat takto - Stary zakon je sice prakticky, ale zastaraly, novy zakon je zasa neprakticky, resp. prakticky navod ako sa stat bezdomovcom, resp. prakticky, ale nie pre tento zivot, ale pre posmrtny zivot.
    Mozno spojenie oboch, t.j. citanie noveho zakona vo svetle svetle stareho zakona, moze konecne priniest nieco aspon trochu prakticke a zaroven sucastne.
    publikované: 03.04.2011 08:00:16 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014