Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Výstup na Prisojnik

Ďalšou zastávkou nášej výpravy v Julských alpách bol Prisojnik (2547 m n.m.)...
Po krásnej túre na Triglav nás po voľnom dni čakal výstup na Prisojnik ( 2547 m n.m.). Presunuli sme sa autom do sedla Vršič ( 1600 m n.m.), kam vedie nádherná cesta. Pri stúpaní do sedla sme prešli množstvom serpentín, kde každá bola očíslovaná a pri každej bola jej nadmorská výška. V sedle sme nechali všetky veci v aute a išli sme sa pozrieť na dve chaty, kde sme plánovali nocovať. Ubytovali sme sa v chate Poštarski dom, kde sme si zjednali miestnosť pre 20 ľudí aj keď sme boli len 4. Konečne sme mohli vyskúšať pivo hostiteľskej krajiny. Posedeli sme pred chatou, oddychovali sme a fotili prekrásne okolie.
 
zaslúžené pivečko

Poštarski dom

Po výdatnej večeri sme si urobili krátku prechádzku a kochali sme sa okolím. Natrafili sme aj na miestnu atrakciu číslo 1. Tvár ženy v skale
 
my, masív Prisojniku a v ľavej časti
tvár ženy v skale

 
Ráno sme sa rýchlo vychystali a začali sme stúpať k nášmu cieľu. Vybrali sme jednu z troch možných ciest. Prvý úsek viedol sutinou. Chodník nás priviedol k strmému výstupu po vysokohorskej lúke.
 
vysokohorská lúka
 
Dostali sme sa k najväčšiemu skalnému oknu v Julských Alpách - Veľké Prisojnikovo okno.
 
Veľké Prisojnikovo okno
 
Odtiaľto cesta viedla po skalnatom teréne zabezpečenom feratami. Okolo okna sme vyliezli na hrebeň, po ktorom sme pokračovali k nášmu cieľu.
 
ja na ferate
 
Z hrebeňa sa nám naskytli krásne výhľady na okolité vrcholy, ako aj nádherné zrázy a doliny. Pomaličky sme stúpali a kochali sa krásou.
 
putovanie po hrebeni
 
 
výhľad z hrebeňa
 
Po 3 hodinách sme dosiahli na vrchol. Po výstupe som sa cítil výborne. Všetko okolo bolo nádherné. Prekvalilo ma, že som cestou nemal ani raz krízu. Na vrchole sme si dali niečo pod zub a urobili sme spoločné foto.
 
na vrchole...
 
Po oddychu nasledoval zostup. Klesali sme rýchlo a prudko. Naša zostupová trasa je používaná aj ako výstupová. Po prudkom klesaní sme sa dostali ku kamennému kaňonu. Chodník viedol týmto kaňonom. Stále hrozili kamenné pozdravy z vyšších partií kopca.
 
kaňon
 
zostup
 
 
Po tomto úseku nasledoval trávnatý svah, po ktorom sme traverzom došli k miestu, kde sme sa ráno vydávali na vyskohorskú lúku.
 
posledný úsek zostupu
 
Potom už nasledovala len krátka cesta sutinou. Po zostupe k chatám sme si zobrali ruksaky z kosodreviny a túru sme ukončili pri aute.
 
Nasledovala cesta dole zo sedla Vršič. Náš plán bol nájsť vhodné miesto na oddych. Našli sme krásne miesto pri potoku, kde sme si založili tábor. Poprali sme veci, uvarili sme si obed a potom sme len relaxovali. Vedeli sme, že dnes nás čaká už len presun k Bohinjskému jazeru...
 
zaslúžený relax

Julské Alpy | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    prekrasne
    publikované: 05.03.2006 21:02:02 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. nadhera
    Velmi pekne fotky, aj ja sa chystam do Julskych Alp...
    publikované: 21.10.2006 00:31:17 | autor: Kajka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014