Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Fazuľa na paprike



Tento recept som našla v českej knižke Velká kuchařka od Viléma Vrabca z roku 1968.

Na štyri veľké porcie potrebujeme:
  • 450 gramov sušenej fazule
    alebo kilo mrazenej
    alebo kilo závaranej
  • 40 gramov masla alebo iného tuku
  • 30 gramov hladkej múky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • lyžica sladkej papriky
  • vajcia podľa potreby
  • 250 gramov hrubej alebo polohrubej múky
    alebo hotové cestoviny

 

Postup na fazuľu

  1. Aspoň šesť hodín vopred, ideálne 24, si namočíme fazuľu a dve-tri hodiny pred podávaním ju dáme variť. Ak používame mrazenú alebo zaváranú fazuľu, stačí ju prevariť v dostatočnom množstve vody.
  2. Po uvarení fazule ju udržujeme v teple, nezlievame.
  3. Maslo alebo iný tuk rozohrejeme v dostatočne veľkom, hrnci, aspoň dvojlitrovom.
  4. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme dozlatova.
  5. Pridáme papriku a hladkú múku a vymiešame hustú pastu, zásmažku.
  6. Zalejeme štvrť litrom vody, v ktorej sme varili fazuľu.
  7. Fazuľu zlejeme a zmiešame s omáčkou. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Udržujeme v teple.

Postup na domáce cestoviny

  1. Hrubú alebo polohrubú múku zmiešame s dostatočným množstvom vody, asi 0.5 dl, a vymiešame tuhé cesto.
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 mm a krájame široké rezance presne také veľké, ako ich chceme. Ja som zvolila 5x1cm.
  3. Varíme na dve až tri várky vo vriacej osolenej vode asi 5 minút. Riadime sa ochutnávaním.

Podávame v pomere 1:1, väčším jedlíkom pridáme volské oko alebo vajíčko namäkko. Cestoviny môžme nahradiť chlebom alebo zemiakmi, prípadne úplne vynechať.


Archív - V kuchyni ako doma | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014