Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

strata ilúzie

alebo ako sa viera v dobro rozplýva
Prehodnocujem. Premýšľam... prečo je pre mňa také dôležité veriť v to, že každý človek je vo svojej podstate dobrý, len okolnosti- životné situácie, negatívne skúsenosti... z neho urobili človeka konajúceho nie v súlade so „zásadami“ dobra. Premýšľam, či to ešte pre mňa dôležité je. Nie je to už minulosť?

Možno som chcela žiť v ilúzii... ale na čo mi mala byť dobrá.... to naozaj neviem. Asi som chcela veriť tomu, že ma už zlo nemôže stretnúť. Alebo ak by ma aj stretlo, že by som ho dokázala oškrabať až k tomu dobru čo by sa teda, podľa mojich predpokladov, malo pod ním skrývať. Možno som si chcela nahovoriť, že zlo, čo bolo na mne páchané, ten páchateľ nemyslel vážne. Že to so mnou, ako s osobou, nemalo nič spoločné, že to len okolnosti ho priviedli k takému konaniu.

Hádam, že to pramení z toho, že som chcela byť milovaná. Nechcela som byť terčom nenávisti, posmechu, negatívnej závisti, niekoho nepriateľom... správala som sa tak, aby takto nabité vzťahy nevznikali. Vždy len dobro, pomoc, útecha, vypočutie, terapie, poradne, úsmev, dotyk, pohladenie...

Veriť, že to je podstata aj iných ľudí bolo len niečo ako... odľahčenie vnímania existencie okolitého sveta. Spoločnosti. Ale je to ilúzia. Teraz to už viem. Ľudia nie sú dobrí a ani nebudú. To, že ja sa správam priaznivo k iným absolútne vôbec neznamená, že oni tak budú zaobchádzať so mnou. Ale tu je otázka svedomia. Čistoty môjho svedomia... môžem sa ja správať k iným tak ako si zaslúžia? Pričom to, čo si zaslúžia zisťujem podľa toho, že vidím ako sa správajú, ako konajú- ale vždy to je len odhad, lebo vidím len fragment celkového správania sa. Človek môže mať v súkromí problémy, po nociach plakať a ja mu môžem ešte aj uškodiť. Mám to zohľadniť? Mám sa na človeka pozerať komplexne? Alebo ho vnímať čisto len cez našu interakciu..? Nechcem nikomu krivdiť, ani ubližovať... ale môjmu dobru sa skáče po hlave, je využívané a jeho nositeľ sa potom trápi, takže načo vlastne?

Mám pocit, že táto viera mi nič nedáva, ľahšie sa mi nežije a dokonca ju už vnímam ako vieru v ilúziu. Sebaklam. Ale čo sa so mnou stane keď sa „oslobodím“? Na čom bude stáť moja filozofia? Naplno si uvedomovať toto zlo a zákernosť ma môže uvrhnúť do pesimizmu a depresie... Síce... kto vie.


uvažujem, premýšľam, váham | stály odkaz

Komentáre

  1. hm...
    "Ľudia nie sú dobrí a ani nebudú."
    Predpokladám, že to je iba tvoj momentálny pocit.
    Nesnažila by som sa "oslobodiť" od viery v dobro,
    ani potom sa ti nebude ľahšie žiť.
    Kto veľa premýšľa, tomu sa nežije ľahko,
    ale časom sa s tým žiť naučíš a nebudeš vidieť
    svet čierno-bielo, dobro-zlo
    publikované: 17.02.2010 10:21:19 | autor: gabi (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. tvrdá realita
    Jeden moj znamy - volajme ho Peter O'Brien -, prehlasil ze ludia su kokoti...
    publikované: 17.02.2010 10:22:34 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. To nesmies
    si takto mysliet...ludia su dobri a su aj zli..len sa rozhliadni, poriadne a ver mi, tych dobrych je ovela viac ako tych zlych..
    Nemozeme za svoje dobro alebo primerane dobre konanie cakat od inych daco, tak sa nikam nedostaneme, lebo stale a neustale budeme cakat daco za daco a pozorovat a..a zivot nam ujde v pozorovani a premyslani preco, za co a ako..
    Uprimne a pravdivo..pozri,dnes som urobila "dobro" a ten clovek sa mi podakoval. Vies ako som sa hanbila?! preto ze to" dobro" som urobila aj! pre seba , lebo to chcem mat, mam to rada , sluzi mi to a budem rada ak mi to bude (v tomto pripade aj inym) sluzit aj nadalej...som presvedcena , ze kazdy clovek je vo svojej podstate egoista a kona dobro vlastne aj pre seba zvacsa,pre svoje vlastne naplnenie ci uz vlastne pohnutky, myslienky,potreby, emocie.. atd ..;-)
    publikované: 17.02.2010 10:30:35 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. jajaj - dusa cista
    aj ja som veru egoista!
    musim rozdavat RADOST -ked chcem jej mat aj ja dost!
    bo len to mozeme rozdavat ,co mame..
    publikované: 17.02.2010 17:05:10 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. robentin,co ti...?
    ze ludia su ....ti? podla seba-sudim teba! vela takychto nam netreba!
    mlcat mi to neda: -uz len to,ze zijeme - svedci o dobrote sveta!
    kedze ako samozrejmost berieme ludske dobro-nevidime,ze okolo seba ho mame HOJNO :-
    a ja mam ludi rada-u kazdeho dobro hladam..
    hladat sa mi oplati-hladaj ho -Robentin-aj ty :-
    publikované: 17.02.2010 17:19:03 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Vždy je třeba šířit dobro.
    Neboť zlo nad ním nikdy nemůže zvítězit! A kdo dobro šíří nemusí se zlého obávat. Potrápěj Tě, vymordujou, povláčej Tě bahnem, ale nikdy Tě nedostanou. Ber to pragmaticky, když zjistíš, že je někdo hazl, tak seneobávej poslat ho do hajzlu:-))) Tam patří, né?
    publikované: 17.02.2010 17:28:32 | autor: Mito (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. quasimodo bol dobrý alebo zlý?
    a tak isto frodo - ten ktorý ho vychoval.. podla mňa to nevie nikto, lebo na túto otázku sa nedá odúpovedať

    publikované: 17.02.2010 17:46:04 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. :) bloggeri...
    vlastne... ked prestanem s dobrom, nepriamo podporim zlo. to je ako o volbach co pridu...
    a dobro tak nejak patri k mojej podstate, asi sa toho len tazko vzdam, Mito mas pravdu.. nebudem sa obavat posielat ludi aj do toho "hajzlu" odtial potial asi s tym dobrom.

    Robentin, o tomto sme sa uz raz bavili... ludia su svine, kokoti? presne si myslim co pisala Radost- podla seba sudim teba.
    publikované: 17.02.2010 17:56:33 | autor: Bublinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. rozdavame co mame
    Aaaaaaa niekto zase nevie citat... este raz a dooooobre si precitajte ten moj komentar: (nie ja lez) to Peter O'Brien sa tak vyjadril - a vyjadril sa tak aj o mne - lebo sa davam (a teraz ho citujem) od nich znicit :) a nic (tym) nedosiahnem - pozri repliku 178.47a v dialogu - http://robentin.hlava.sk/article.php?article=888 -, NEPRIDE NIC COMU NEPOMOZES [1b/2]

    Teta Radost mala asi velku radost (zo seba) ked ma zvoleja (vdaka svojej negramotnosti) takto ošacovala. a detto Ty Bublinka, hned si sa k nej pridala, hm-hm-hm...

    Mito, taka otazocka (ved asi vies na co teraz budem narazat): Poslat niekoho "do prdele" a "do hajzlu" su synonyma?
    publikované: 18.02.2010 06:38:51 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Robentin na rano...
    och Robentin.. citat viem, vidim ze to bola citacia ale naco sem hadzes slova ineho ked s nimi nesuhlasis bez toho aby hned a zaraz svoj nesuhlas aj vyjadril? takisto si hned neuviedol ze citacia bola na margo tvojho vlastneho pocinaia si. precitat si mozem len to co vidim... nie to na co v tej chvili myslis ty.

    Predpoklada sa ze clovek s odcitovanym nazorom, vyrokom suhlasi. ak nesuhlasi vyjadri to, pricom pouzity vyrok bral ako odrazovy mostik v utvarani svojho nazora. a hned urazky robentin?
    publikované: 18.02.2010 06:55:44 | autor: Bublinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. pod tarchou dokazov
    Bublinka, ja s tym Petrom O'Brienom vlastne aj suhlasim... (pozri DOSLOV v samom zavere trilogie VO VOJNE S NAPODOBENINAMI CLOVEKA na mojom blogu) len tych ludi by som uz nenazyval ludmi...
    publikované: 18.02.2010 08:35:32 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  12. ROBENTIN
    "Jeden moj znamy - volajme ho Peter O'Brien -, prehlasil ze ludia su kokoti..."
    ja som dala najavo svoj nesuhlas s tvojim vyjadrovanim..

    teta RADOST- hoc aj negramotna - ale nesuhlasim s tvojimi vulgarizmami ...bodka
    publikované: 18.02.2010 15:11:59 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. :( ved tema bola "dobro"
    Robentin nakoniec si uznal ze suhlasis s odcitovanym vyrokom.. tak neviem preco si sa predtym obhajoval... kazdopadne radsej nebudem rozjimat nad tvojimi reakciami lebo...
    publikované: 18.02.2010 15:53:34 | autor: Bublinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. (ne)gramotnost
    lebo by si prisla o rozum? :) Bublinka ..., ved precitaj si aj posledne slova tej mojej reakcie: "len tych ludi by som uz nenazyval ludmi..." - s Petrom O'Brienom suhlasim len do tej miery ako je uvedene v tom DOSLOV-e, Ty to nechapes?

    Teta Radost si ten moj komentar (na margo tej tvrdej reality - straty iluzie) zvulgarizovala: tvrdi ze ludi ma rada a u kazdeho hlada (to) dobro - a pritom to nie ja som lez Peter O'Brien (tym ze vsetkych ludi (vratane mna) prehlasil za kokotov) to (nie nepodobne ako ona) zvulgarizoval.

    VULGARIZOVAT (podla slovnika slovenskeho jazyka): 1. zjednodušene vysvetlovať alebo zovšeobecnovať (vulgarizovať poučku, fakty), 2. robiť hrubým, vulgárnym (vulgarizovať prejav)

    hmmmm... Filozofia pre kazdeho? - to sotva: - pozri aj clanok '3LXIX. Kto pacha hriech je otrok -[

    Byt dobrym podle vulgarniho meritka je zrejme docela snadne. Je k tomu zapotrebi jiste davky vsedni bazne, jisteho nedostatku imaginativniho mysleni a jiste nizke vasne po obcanskou slusnost. - Oscar Wilde

    ]- v komunikate - http://robentin.hlava.sk/article.php?article=885 -, SI NIECIM VIAC NEZ SI [2/4]
    publikované: 19.02.2010 09:53:58 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  15. link sem link tam
    ach... ten doslov som necitala, priznavam. lebo ty pomaly za kazdou vetou davas linky na svoje prispevky ktore doplnaju to ako si komentar myslel, nemozes to napisat jasne hned? vyhli by sme sa tymto... krupihajdam (ako to ja tak nazyvam) :D

    a nie, ze by som prisla o rozum, ale... tri bodky su pre teba to najlepsie ako to mozem "ukoncit".

    Inak.. neviem ci sa ty prilis nenudis vo svojom zivote, hm?
    publikované: 19.02.2010 10:04:56 | autor: Bublinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Ludia nie su ludmi
    Trochu aj ano, nudim sa, ani s Tebou sa uz tusim neda "normalne" podiskutovat. precitaj si ten DOSLOV a tie body co mu predchadzaju a mozno potom aj pochopis co myslim pod vetou "Clovek (tu na Zemi) nie co clovekom ale kus dobytka," Bublinka, filozofka moja, :) ved sa hlbsie zamysli: - odkial prameni ona STRATA ILUZIE o ktorej je tato Tvoja esejka -: Ja som! (ale nikto mi to neveri)...
    publikované: 19.02.2010 10:53:36 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014