Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ďočkajú sa slovenskí medailisti výsluhového dôchodku?

Slovensko by iste zbankrotovalo, keby pomohlo tym co si to zasluzia...

 zdroj: http://sport.aktuality.sk

Športovci, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o športovú reprezentáciu Slovenska (Československa) na olympijských a paralympijských hrách a majstrovstvách sveta, napokon nemusia dostať finančné ocenenie, ktoré im mal priniesť nový zákon o finančnom ocenení športovcov.

Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) totiž predložil na pripomienkovanie návrh na zrušenie úlohy vypracovať návrh legislatívneho zámeru tohto zákona a potom aj samotnú právnu normu.

Navrhovaný zákon o finančnom ocenení športovcov sľuboval doživotný paušál v podobe mesačného príspevku v sume trojnásobku životného minima, ktorého nárok pre športovca by vznikol ziskom zlatej, striebornej a bronzovej medaily na olympijských alebo paralympijských hrách a ziskom zlatej medaily na majstrovstvách sveta v olympijských športoch. Po predbežných prepočtoch stanovených kritérií by tak finančný príspevok poberalo v súčasnej dobe 147 športovcov s požadovanou sumou cca 946.844 eur (28,524 milióna Sk) za rok. Z kapitoly ministerstva školstva by finančný príspevok poberalo 125 športovcov.

Pripomienky k návrhu legislatívneho zámeru zákona však vzniesli jednotlivé ministerstvá - financií, práce, sociálnych vecí a rodiny, obrany a vnútra. Jednou z pripomienok je, že predmetný návrh môže byť diskriminačný voči tým športovcom, ktorí nespadajú pod výsluhový dôchodok v silových rezortoch a súčasne nebudú spĺňať podmienky navrhovaného zákona, t. j. nedosiahnu také umiestnenie na olympijských hrách, paralympijských hrách alebo majstrovstvách sveta, aby získali doživotný príspevok.

"Financovanie príspevku na rezortnej báze je nesystémové a neprijateľné, odmeňovaná by mala byť úspešná reprezentácia Slovenskej republiky (Československa) a nie reprezentácia jednotlivých rezortných stredísk," hovorí ďalšia pripomienka. Ministerstvá svoj postoj odôvodňujú aj celosvetovou hospodárskou krízou, pre ktorú nie je vhodné zaťažovať štátny rozpočet novými nárokmi.

Zdrojom poskytovania osobitného finančného príspevku mali byť rozpočtové kapitoly Ministerstva školstva SR, Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR úsporou z bežných výdavkov. Cieľom navrhovanej právnej úpravy malo byť riešenie nepriaznivých dopadov ukončenia aktívnej športovej činnosti na sociálne postavenie a pracovné zaradenie dotknutých športovcov.
.........................................................................................................................................................................................
Je smutne citat taketo informacie. Ako mozu chybat peniaze pre ludi, ktori urobili tak vela pre dobre meno tejto krajiny? Ako niekdo co len mohol pomysliet, że na to "nie su peniaze"? Je este druhy takyto stat, ktory by si tak nevazil vyznamnych ludi?
Ved ked tak strasne chybaju peniaze tak mozno ten "dochodok" platit az po ukonceni 40 alebo 45 roku zivota a nie 20 rocnym. Uz sa usetri a dostanu ho ludia ktory si ho aj zasluzia aj ho potrebuju. Ci mozu takyto velikani zivorit ? Nebude to hanba pre vsetkych politykov a pre vsetkych obcanov tohoto statu?
A co tak utvorit nejaku nadaciu na tento ucel? Ked bude viac peniazi bude mozno poskytnut pomoc aj inim byvalym vrholovym sportovcom ked sa ocitnu v nudzi. Urcite je vela ludi, ktory by tam prispeli svoimi peniazmi.

Ine | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014