Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Smrť a jej sila

           Smrť a jej sila

http://st.blog.cz/t/tajemny.blog.cz/obrazky/421878.jpg
                                                                                    http://th01.deviantart.com/fs12/300W/i/2006/299/3/4/Death_Whispered_A_Lullaby_by_SAB687.jpg


http://obrazky.4ever.sk/data/obrazky/kreslene/%5Bobrazky.4ever.sk%5D%20anjel%20smrti,%20angel%20of%20death,%20kosa,%20kriz,%20cintorin,%20kreslene%201649771.jpg

S blížiacim sa „dušičkovým“ víkendom sa väčšina z nás zastaví pri hroboch svojich blízkych a venuje im tichú spomienku či modlitbu. Nad plameňom sviečky sa možno na chvíľu zamyslíme aj nad otázkami života a smrti, ktoré vyplávajú z nášho vnútra na povrch.

Smrť. Z medicínskeho hľadiska je vecne definovaná ako „...zastavenie základných fyziologických činností, hlavne mozgu. Kritériom konca je plochý záznam na EEG a arteriografický blok pri nepriechodnosti mozgových artérií“. Chladná čiara za ľudským životom...

„Smrt – je slovo krátké jako nic. Smrt – jen hrana zazní ze zvonic a pak už jen dlouhý věčný klid,“ zase spieva šašo v muzikáli Drakula.

Smrť, napriek tomu, že je to krátke slovo, sa nedá krátko opísať. Okrem toho zomieranie a smrť nepatria medzi vyhľadávané témy. Dalo by sa povedať, že patria k spoločenskému tabu. Vieme o nej do istej miery hovoriť vo všeobecnosti, ale málokto sa odváži hovoriť o nej v osobnej rovine, keď sa dotýka nás samých. Súčasná spoločnosť ju odmieta, pretože v nej nevidí žiaden zmysel. Je koncom života, človeku všetko vezme, nič mu nedá. Existencia človeka nenávratne končí, čo sa s ňou bude po smrti diať, nevie nikto. Mnohé veci okolo smrti a umierania sú obklopené tajomstvom. Nikto nemôže o smrti povedať, ako vyzerá, aká je. Malú výnimku tvoria ľudia, ktorí prežili klinickú smrť, ale ani oni neumreli „naozaj“.

http://obrazky.4ever.sk/data/obrazky/abstraktne/%5Bobrazky.4ever.sk%5D%20Anjel%20smrti%201772736.jpg

Veľa vecí sa nám zdá byť nepochopiteľných. Aj keď mnohé veci rozumovo chápeme, predsa sa emocionálne s tým ťažko vyrovnávame. Smrťou si totiž pripomíname aj vlastnú smrteľnosť. Preto máme tendenciu vyhýbať sa trúchliacim ľuďom, nahovárame si, že pre nich nič nemôžeme spraviť, že treba len čakať, kým ich rany zahojí čas. Na druhej strane, nik nás ani neučil, ako sa máme k takým ľuďom správať. Učíme sa, ako efektívne komunikovať na prijímacom pohovore, ako predať čo najviac produktov, ako mať harmonické vzťahy. Skoro nik nás neučí, ako sprevádzať blízkych v ich najťažších chvíľach a ako sa vysporiadať so smrťou a zomieraním, keď sme zasiahnutí my sami. Najradšej by sme všetko rýchlo vyriešili, na všetko zabudli a zahnali závan smrti. Aj z tohto dôvodu bývajú ťažko chorí a zomierajúci v mnohých prípadoch izolovaní samotnou spoločnosťou (napr. nevhodné podmienky v nemocniciach), aj keď v poslednej dobe badať zlepšenie v rozvíjajúcej sa paliatívnej medicíne a hospicovej starostlivosti. 

http://www.rimkat.sk/moldava/image/200809282102_sk.jpg

                                                                                                    http://www.rockjamradio.sk/page/downloads/u505/nebo_nad_berlinom.jpg

Smrť pre nás znamená aj strach. Strach z možného utrpenia, z nemocničných prístrojov a prístupu personálu, strach z neznáma. Prestala byť bežnou súčasťou každodenného života. V minulosti človek prežíval istotu smrti a neistotu života, dnes boli vystriedané istotou života a neistotou smrti. Lipneme na pohodlí pozemského života a pomaly sa nám vytráca perspektíva života po smrti. Hovoriť o smrti autenticky alebo sprevádzať umierajúceho dokáže len človek, ktorý sa so smrťou sám vyrovnal. Postoj k nej vo veľkej miere ovplyvňuje hodnotová orientácia každého človeka. Ten, kto kladie dôraz na hodnoty, ktoré so smrťou pominú, sa jej bude obávať viac ako ten, kto má pocit naplneného života a čerpá z medziľudských vzťahov, v ktorých môže nájsť oporu aj v posledných okamihoch života. „Kvalita života človeka určuje kvalitu jeho smrti...,“ povedala švajčiarska lekárka Elisabeth Kűbler – Rossová, zaoberajúca sa výskumom procesu umierania.

Napriek uvedenému je smrť súčasťou ľudského života. Nedá sa jej vyhnúť, nemôžeme ju oklamať. Smrť, to je pravda o každom z nás. Na nič sa nemusíme hrať, sme oprostení od komplikovaných vzťahov; tvárou tvár smrti sme už dávno pochopili, čo je dôležité a čo nie.

Dá sa v súvislosti so smrťou napísať niečo pozitívne? V istom zmysle áno. Anselm Grűnhttp://czat.katolik.pl/archiwum/foto/grun.jpg medituje o smrti vo svojej knihe Keby som mal už len jeden deň života. Nie preto, že by túžil umrieť alebo preto, že má po krk každodenných starostí. Skôr pripomína, aký je to úžasný dar – prežiť každý ďalší deň. Pomyslením na svoj posledný deň, ktorý raz určite príde, môžeme veci uvidieť z opačného konca: žiť naplno, vychutnávať si drobné okamihy, tešiť sa z našich vzťahov a tušiť nesmiernu hĺbku života... 

Smrť je len krátka krivka cesty,

kus odvrátenej strany istoty,

na ktorú vkročiť

znamená prísť bližšie.

K samému sebe.

K životu.


PS: Niekedy človeku pomôže, a niekedy ublíži, čo by pomohlo Vám??DISKUTUJTE!!

Smrť a jej sila | stály odkaz

Komentáre

  1. mne by pomohol
    krigel piva
    publikované: 21.02.2009 21:45:41 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Tak v otázce smrti je vopravdu dodneška dost nejasností.
    Vono to není jen vo smrti. Vono je to i o samotnom umírání. Vo tom se dost málo mluví.
    Ono, naprat to vožralej pod tiráka, nebo do jedinýho stromu u cesty, je , vcelku, otázka sice tragická, ale vcelku pochopitelná.
    Teď si vem, že umřeš, i když si úplně zdravej.
    Protože skrátka musíš jednou umřít. Jinak to nejde. Je to tak zařízený. A je to správný. Život si nekoupíš. Můžeš si ho trošku prodloužit, když na to máš, můžeš se nechat vořazovat v Americe, ale i tak Ti to hovno pomůže. Akorát Tě to stojí víc eurášků, ale to Tě mrzet nemusí, protože je stejně Tvoje dětičky prošustrujou.
    Takže, smrt je jediná spravedlnost v životě. Protože když se narodíš, za to nemůžeš, víceméně, rozhodli to za Tebe a bez Tebe.
    Ale máš jistotu, že umřeš, a dokonce si můžeš rozhodnout i sám, kdy to bude.
    A to beru jako velikou výhodu. Jako bonus, chceš-li benefit, vod života.
    Rád podiskutuju na tému smrti. Je mi z celýho života nejbližší.
    Ahojko!
    publikované: 22.02.2009 10:44:57 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Mito,
    Mitko, pekne si to popravde , len co je pravda. Ale sa mi vidi, ze zaznamenavas len vydaj a prijem je kde ha? !...;))
    ..a ze kvalita zivota urcuje kvalitu smrti je konzumny blabol, kde aj smrt a umieranie je obchod a image, spolocenska prestiz primerana spolocenskemu postaveniu a stavu penazenky ci konta..
    publikované: 22.02.2009 11:46:20 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Byl jsem trošku mimo net, tož až teď, Jajaj,
    když víš, že musíš umřít, je to lepší. Ten příjem je vlastně irelevantní. Skrátka je to tak, že umřít se musí.
    Bohatej nebo chudej, pudeš.
    A tydlencty řečičky, že líp se umírá bohatejm lidem, tak ty mě nic moc neberou. Podle mne je to vlastně to samý.
    A to je dobře. Mám z teho fakt dobrej pocit.
    publikované: 22.02.2009 18:01:24 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. POĎ
    publikované: 02.03.2009 20:33:51 | autor: kapsikon- (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ha-ha-ha
    povedali ti uzž: Zalez do hrobu...?
    publikované: 04.04.2009 00:48:31 | autor: kapsikon- (e-mail, web, autorizovaný)
  7. no
    preco na svete ta smrt nechava zlych ludi ktory ublizuju , ja to nechapem
    mam okolo seba strasne zlych ludi a zavistlivych, a dokonca su to ludia , ktory su v mojej rodine teda mama, otec, manzel, bratia atd. mala by sa ona zamerat naozaj na tych krory tu nemaju co hladat a nechat dobrych ludi no ako sa to da napravit , ano prajem si ich smrt alebo svoju lebo to sa neda uz vydrzat zit odstahovat sa nemozem lebo nemam na to financie heh tak ako to bude teda
    publikované: 07.09.2009 20:08:49 | autor: nikita (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014