Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Podnestersko - iný pohľad

Nejaké vety, inšpirované cestopismi a vlastným bádaním.
Hodíme reč o Podnestersku.

Trocha histórie a faktov.



Dejiny toho "štátu" začínajú síce niekde okolo roku 600, skutočne však môžeme tento celok označiť štátom až od roku 1991/92, kedy sa viac-menej ukončili boje so "susedným" Moldavskom. To ho do dnešných dní berie ako svoju integrálnu súčasť. Podnesterská Moldavská republika sa teda nenachádza na žiadnej mape (samozrejme okrem mapy vydanej v Podnestersku). Rozlohou je to malý štát, zaberá plochu asi 10x menšiu ako Slovensko (4163 km štvorcových), počtom obyvateľov je to podobné (555 tisíc). Sami však argumentujú, že veľkosť nie je všetko a uznané sú aj územia, ktoré by sa do Podnesterska zmestili niekoľko desiatok až stovák krát (Monako, Luxembursko, ...). Hlavným mestom je Tiraspol s takmer 160 tisíc obyvateľmi, ktorý  by bol inak druhým najväčším mestom Moldavska. Na území Podnesterska sa nachádza veľká časť priemyslu, čo je zrejme dôvodom, prečo toto územie chce Moldavsko späť. Reunifikácia sa však zrejme konať nebude. Jednak kvôli nesúhlasu Podnestercov (či ako ich nazvať) a aj kvôli menšej sile Moldavskej armády.

Dnešok.



Dnes býva Podnestersko nazývané aj rajom banditov, čiernou dierou na mape Európy, vojenskou zásobárňou a tak podobne. Bolo taktiež natočených niekoľko dokumentov (Peklo Podnestersko, Miesta ktoré neexistujú), kde je táto krajina vykreslená ako miesto, kde by sa bežný občan ani nemal vyskytovať. Vzhľadom na populáciu (spomínaných 555 tisíc) a to, že Podnestersko už viac ako 15 rokov žije aj bez nejakej väčšej pomoci (snáď len trochu z Ruska) si dovolím tvrdiť, že žiť sa tam dá. Tak prečo nejsť aj na dovolenku či výlet? Jediným strašiakom, ktorý je zdá sa oprávnený, sú hranice. Nakoľko ich Moldavsko neuznáva, nie sú tam ani žiadni colníci, ktorí by Vám dali pečiatku. A ak sa colníkovi na Podnesterskej strane zdá, že je ešte do výplaty ďaleko, tak ju od Vás bude pýtať. Treba sa zahrať na skromných a obetovať max. 20 USD/EUR. Ale podľa cestopisov je aj toto ojedinelé, nakoľko im už zrejme došlo, že keď nebudú problémy na "hranici", tak ten človek rád ostane a minie peniažky. A kto by už nedal na reč peňazí?


Cestovanie a iné.



Ako sa do Podnesterska dostať? Ja by som jednoznačne odporúčal (a v lete aj sám skúsim) cestu vlakom cez Ukrajinu do Kišinova v Moldavsku a odtiaľ autobusom do Tiraspolu. Je ešte možnosť ísť z Ukrajiny priamo do Tiraspolu (z Odessy), ale predpokladám, že by potom väčší hluk robili Moldavskí colníci pri výstupe z krajiny, nakoľko by ste pre nich boli len ľudia bez vstupnej pečiatky (respektíve s pečiatkou PMR, ktorá má však u nich váhu asi ako doma vytlačená stokorunáčka). Na jednodňovú cestu je potrebné si hneď na hranici kúpiť registračku, na dlhšie pobyty je potom ešte potrebné na imigračnom úrade sa zaregistrovať. Peniaze zameníte JEDINE v Podnestersku, je teda vhodné takmer všetky ruble pred odchodom minúť. Zameníte Moldavské chechtáky, ruble, eurá, doláre a zrejme aj lei z Rumunska. S mobilným telefónom by na území miest nemal byť problém, bude to ale len presah z Moldavska (3 siete). Prípadne je možné si kúpiť alebo prenajať mobil od Interdnestrcomu. Toto je jedna zo svetlých vecí, ktorá objektívne popíše, že to nebude s Podnesterskom až také zlé. Písal som im mail s otázkou, či je možné si kúpiť mobil aj s predplatenkou, pokiaľ som u nich len na krátkodobom pobyte. Prístroj je nutný, nakoľko sa jedná o sieť CDMA. A ceny nie sú až také strašné. Odpísali mi (hneď na druhý deň), že načo prístroj kupovať, keď si ho môžem prenajať. Žeby sa takto chovala mafia a odporúčala mi ušetriť? Mne sa nezdá.

Záver.



Ja teda do Podnesterska (aj s návštevou Moldavska) pôjdem. Ak by sa chcel niekto vybrať so mnou , nech sa páči. Deň nezávislosti je 2. septembra, ja by som to spojil aj s oslavou nezávislosti v Moldavsku (27.8).

OpenText | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014